info@saintpaul-amicale.gr     210 45 11 954

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για τους “Νέους και τη Ναυτιλία”

Σε ημερίδα – σταθμό εξελίχθηκε η εκδήλωση με θέμα «Η ελληνική ναυτιλία προτεραιότητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων μας» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, 4 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Saint-Paul και την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Αποφοίτων Saint-Paul και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με έντονο το μαθητικό στοιχείο, νεαρών παιδιών που ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον κόσμο της ναυτιλίας, οι ομιλητές αποζημίωσαν άπαντες με τον καλύτερο τρόπο.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων “Saint- Paul” κ. Ε. Κορκίδης ο οποίος και προέτρεψε τους νέους μαθητές αλλά και απόφοιτους που παρακολούθησαν τις εργασίες να μετάσχουν των εργασιών με ερωτήσεις γεγονός που οδήγησε σε μια ανοικτή συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Α. Ρηγούτσου, Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων “Saint-Paul – Δελασάλ” ο οποίος αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση της Σχολής με την ναυτιλία και τον Πειραιά, αφού απόφοιτοι της Σχολής ηγούνται μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων και στελεχώνουν εταιρείες τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ημερίδα ναυτιλίας 6Ναυτιλιακής και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ε. Κυριαζόπουλος, αρμόδιος για θέματα λιμένων και λιμενικής πολιτικής, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας σχολής επιμόρφωσης στελεχών της λιμενικής βιομηχανίας και τη σημασία της εκπαίδευσης για την παραγωγή των κατάλληλα καταρτισμένων στελεχών είτε για τη λιμενική βιομηχανία είτε για τη ναυτιλία, με την πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης κ. Ε. Νταϊφά να συμφωνεί αλλά και να σημειώνει τη σημασία της ενημέρωσης των νέων για τη ναυτιλία.

Ουσιαστικά μέσα από τις εργασίες της ημερίδας, που έγιναν στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, επιχειρήθηκε η σύνδεση της εκπαίδευσης με την ναυτιλία μέσα από μία συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν επώνυμα στελέχη του επιχειρείν στον Πειραιά. Ο καπετάνιος Π. Τσάκοςπαρομοίασε την ναυτιλία της χώρας με ένα «καρποφόρο δένδρο» για να σημειώσει ότι η δύναμή του εξαρτάται από την «φροντίδα» του έμψυχου δυναμικού που χρειάζεται, με σκοπό να τονίσει την αναγκαιότητα διαμόρφωσης του συστήματος παραγωγής στελεχών για τη ελληνική εμπορική ναυτιλία σε ξηρά και θάλασσα, αλλά και της αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς, όπως ανέφερε, το προσεχές διάστημα η ναυτιλία θα απαιτήσει «επιστήμονες ναυτικούς».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης τόνισε τη σημασία ενημέρωσης των νέων για τις δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης στη ναυτιλία σε ξηρά και θάλασσα υπενθυμίζοντας το «χρυσό κανόνα» ότι για μία θέση στη θάλασσα ανοίγουν δύο θέσεις στη στεριά. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ έκανε λόγο και για την καινοτομία αλλά και την πατέντα που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο «πολιτικής» καθώς όπως είπε στο πεδίο αυτό η Ελλάδα σε ναυτιλία και όχι μόνο έχει «ανοικτό πεδίο». Επίσης σημείωσε τις ευκαιρίες που διανοίγονται από την πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά με το “blue lab”.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θ. Κόντες ενημέρωσε για τις δυνατότητες και τη δυναμική και των δύο κλάδων του θαλάσσιου τουρισμού. Τέλος, στη σημασία και το ρόλο των συνδυασμένων μεταφορών και της εφοδιαστικής αναφέρθηκε ο κ. Κ. Αχλαδίτης Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ και Δ/νων Σύμβουλος της Golden Cargo.
Με σύντομες εισηγήσεις επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο Α. Παντουβάκης, Πρόεδρος του Ναυτιλιακού τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο Ε. Βαζαίος της εταιρίας ΤΕΟ SHIPPING, ο Α. Λαμπρόπουλος της εταιρείας DYNAKOM SHIPPING, ο Γ. Κωσταντάκος Δ/ντης Chartering AVIN, ο Μ. Βουρλίδης της MINIMAR INSURANCE BROKER, η Χρ. Παπλωματά δικηγόρος από το AMERICAN CLUB, ο Π. Αντωνόπουλος του DNV, ο Γ. Ρηγούτσος δικηγόρος από το νομικό τμήμα της THENAMARIS SHIPPING και ο Α. Δρακόπουλος δικηγόρος-αντιπρόεδρος της Wima, η πλειοψηφία των οποίων είναι απόφοιτοι της Σχολής.

Στη συζήτηση και με αφορμή τις επισημάνσεις του καπ. Π. Τσάκου μεταξύ άλλων σημειώθηκε η αναγκαιότητα παραγωγής στελεχών για τη ναυτιλία με υψηλή κατάρτιση σε όλα τα πεδία δραστηριοτήτων που αναπτύσσει μια ναυτιλιακή επιχείρηση. Επίσης τονίστηκε η σημαντική και πολύπλευρη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη χώρα η οποία δεν περιορίζεται στις εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, έμμεσες οικονομικές επενδύσεις, ευκαιρίες απασχόλησης και την προβολή της εικόνας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, ως σπουδαίου εμπορικού και στρατηγικού εταίρου σημαντικών οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μπουφέ προς τους παριστάμενους, χορηγία του κ. Ξ. Πιταούλη, αποφοίτου και μέλος του Δ.Σ. των Αποφοίτων.

Ίσως σε ενδιαφέρουν …

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ας κρατήσουμε επαφή