info@saintpaul-amicale.gr     210 45 11 954

Ιστορική εκδήλωση, ιστορικές στιγμές στο Δημοτικό Θέατρο

Την Τρίτη 17 Μαΐου μπροστά σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο όσον αφορά την πλατεία του αλλά και με αρκετό κόσμο στα θεωρεία του, έλαβε χώρα η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογός μας μαζί με τη «Ρωμηών Πράξεις» και σε συνεργασία με τους δήμους Πειραιά, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου. Επρόκειτο ουσιαστικά για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης», εστιάζοντας στα Σεπτεμβριανά της Πόλης του 1955.

Η εκδήλωσή μας συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον κάτι που αποδεικνύει η παρουσία αρκετών επισήμων όπως η Υφ. Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Βούλτεψη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Θεοχάρης όπως και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Γαϊτάνης, ο βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων κ. Μανωλάκος, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη κ. Ιωακειμίδης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Τεντόμας, ο πρόεδρος ΔΣ Αλίμου κ. Διαμαντής, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα κ. Νάνου, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ Πειραιά κ. Βουράκης, ο Γενικός Διευθυντής των Ουρσουλινών κ. Σπυρογιάννης, το επίτιμο μέλος και πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κορκίδης κ.ά.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του εκπρόσωπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητρ. Λαοδικείας Θεοδώρητου. Έπειτα, μια μοναδική ερμηνεία του «Η Ρωμανία πάρθεν» από τον Άρχοντα Μαΐστορα της Μ.τ.Χ.Ε. Γρηγόριο Νταραβάνογλου, το μουσικό και συνθέτη Μανώλη Καρπάθιο και το μουσικό τους σχήμα, μας εισήγαγε έτι περισσότερο στη θεματική της εκδήλωσής μας. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από την κ. Νταϊφά,  Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, το Δήμαρχο Αλίμου, κ. Κονδύλη, το Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Φωστηρόπουλο, το Διευθυντή των εκπαιδευτηρίων “Saint-Paul – Δελασάλ» κ. Ρηγούτσο ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν στο τέλος οι συνδιοργανωτές κ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων “Saint-Paul” και η κ. Κόβη – Χαριτωνίδου από τη «Ρωμηών Πράξεις». Ακολούθησε το αφιέρωμα στο Ρωμηό δημοσιογράφο Αλέκο Παπαδόπουλο ο οποίος «έφυγε» πριν από περίπου ένα χρόνο.

Μετά το τέλος των χαιρετισμών, η εκδήλωση πέρασε στο κυρίως θέμα της, αυτό της παρουσίασης του βιβλίου όπου ουσιαστικά ήταν μια συζήτηση με ερωτήματα για το χθες, το σήμερα και το αύριο που έθετε η συντονίστρια της εκδήλωσης και δημοσιογράφος του MEGA, κ. Γεραντώνη τόσο προς τον Υφ. Παιδείας και Αναπλ. Καθηγητή του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και του πρέσβη επί τιμή, κ. Αλεξανδρή. Σε αυτήν την πολύ όμορφή και διαδραστική συζήτηση, εισερχόταν ο ηθοποιός και συναπόφοιτός μας, κ. Μπουρδούμης ο οποίος διάβαζε αποσπάσματα – μαρτυρίες τα οποία δημοσιεύονταν στο υπό παρουσίαση βιβλίο.

Λίγες ημέρες πριν από την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, λίγες ημέρες πριν από την ημέρα άλωσης της Πόλης και βέβαια φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, τα Σεπτεμβριανά του 1955 μπήκαν και αυτά στο «κάδρο» μέσα από μια εκδήλωση που κατέστησε σαφές ότι υπάρχει και ο δρόμος της τέχνης και όχι αυτός της μισαλλοδοξίας και του ρεβανσισμού για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Στον επίλογο της εκδήλωσης, η κ. Ορφανίδου από τον εκδοτικό οίκο «Επτάλοφος» έλαβε το λόγο ενώ τοποθέτηση – σύνοψη των όσων ακούστηκαν έκανε η κ. Κόβη – Χαριτωνίδου. Η επιτυχημένη βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά, με τους προσκεκλημένους καλλιτέχνης να εκτελούν το «Συγγνώμη Πόλη μου».

Ακολούθησε μικρό κέρασμα για τους παριστάμενους οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα εκτός της αγοράς του βιβλίου, να επισκεφθούν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, την έκθεση «Το όνομά μου Κωνσταντινούπολη» στην οποία εκτίθενται φωτογραφίες που απεικονίζουν τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών σπιτιών της Κωνσταντινούπολης, σημαντικές στιγμές από την ιστορία των Ρωμηών της Πόλης ενώ προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση μέχρι τις 24 Μαΐου, 18:00-21:30.

Ίσως σε ενδιαφέρουν …

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ας κρατήσουμε επαφή